Descriere
INCAS – Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” este instituția reprezentativă de cercetare și dezvoltare în domeniul științelor aerospațiale din România, cu o tradiție de peste 70 de ani în inginerie aerospațială, fizica fluxurilor și aerodinamică aplicată, gestionând tehnologii avansate și o infrastructură unică de importanță strategică națională.
Sediul INCAS este situat în București, România, unde funcționează infrastructura specializată de cercetare aeronautică, inclusiv instalații de testare în tunelul eolian de la regimuri subsonice joase până la supersonice.
Fiind implicat de-a lungul timpului în toate marile proiecte aeronautice naționale cu aplicații civile și militare, INCAS are în prezent un statut important în dezvoltarea politicii Uniunii Europene în domeniul cercetării și dezvoltării aerospațiale.
Misiune/Obiective/Rol/Directii stiintifice
INCAS este un centru de cercetare avansată care joacă un rol-cheie atât la nivel național, cât și internațional în furnizarea de capabilități avansate în spectrul cercetării fundamentale și aplicate în științele aerospațiale, oferind în același timp suport și expertiză industrială.
Institutul își îndeplinește această misiune într-un mediu integrat cu industria și comunitatea academică, susținut de implicarea partenerilor din învățământul superior.
Totodată, INCAS desfășoară acest demers într-un mediu inovator, sensibil la problematica competitivității și a drepturilor de proprietate intelectuală, strict reglementat pe baza principalelor cerințe ale sectorului aerospațial, dar și flexibil în raport cu sectoarele de nișă.
Direcții/Servicii majore de cercetare
- Certificare pentru produse civile și militare din sectorul aviației;
- Cercetare și dezvoltare aerospațială (inclusiv testare până la nivelul de maturitate tehnologică TRL 6) pentru aplicații militare și civile;
- Proiectare, dezvoltare și certificare pentru sisteme aeriene fără pilot (UAS);
- Cercetare și dezvoltare (inclusiv testare până la nivelul TRL 6) pentru proiecte de inginerie mecanică;
- Cercetare și dezvoltare (inclusiv testare până la nivelul TRL 6) pentru domeniul tehnologiei lansatoarelor și vehiculelor spațiale;
- Integrare și Transfer tehnologic;
- Dezvoltarea automată sau semi-automată a algoritmilor, analiza imagistică a informațiilor optice și radar, sincronizarea datelor;
- Sistematizare la nivel de pixel/obiect, imagini optice si radar, procesare imagini de rezolutie joasa, mare si foarte mare, baze de date topografice si cadastrale;
- Teledetecție a aerosolilor atmosferici și misiuni de calibrare-validare prin satelit;
- Aplicații cu impact asupra mediului, scanare laser aerian, teledetecție;
- Analiza geospațială, inclusiv dezvoltarea de software;
- Monitorizare terestră;
- Proiectare conceptuală și detaliată pentru proiecte de aeronave conform standardelor actuale;
- Proiectare conceptuală și detaliată pentru structuri aeronautice;
- Testări aerodinamice (regim subsonic, transonic, supersonic), simulări aerodinamice (regim subsonic-hipersonic);
- Proiectare preliminară pentru lansatoare spațiale prin optimizare multidisciplinară;
- Proiectare și optimizare pentru piese mecanice de nave spațiale (piese metalice) și managementul producției;
- Analiza rezistenței mecanice și simulare dinamică;
- Proiectare pentru infrastructura aeroporturilor;
- Cercetare si dezvoltare pentru echipamente militare specializate.